Translate

pondělí 29. dubna 2013

Investiční příležitosti v zahraničí


Kuba, země zbytečných obav

I když by se z novinových titulků posledních let mohlo zdát, že naše vzájemné vztahy s Kubou jsou na bodu mrazu, jedná se v obchodní sféře o mylný dojem. Kubánci striktně oddělují politiku od ekonomiky a je proto víc než škoda, že české firmy nevyužívají skvělou pověst, kterou si zde Československo kdysi vybudovalo a která v kubáncích stále ještě vyvolává zájem o české výrobky.

Text: Leoš Kyša

“Naše vzájemná obchodní výměna a spolupráce jsou skutečně poddimenzované. Je zde velmi mnoho příležitostí, kterých by čeští podnikatelé mohli využít. Bohužel nemají o Kubu příliš velký zájem ať už pod vlivem dojmu ze zdejší politické situace a dost často přehnaně katastrofických zpráv o kubánské ekonomice nebo jenom kvůli prostému faktu velké vzdálenosti,” říká Kateřina Kráčmarová, viceprezidentka Česko-Kubánské obchodní smíšené komory.

Vynikající pověst

Největší českou devizou pro vstup na tamní trh je skutečně naše pověst. Dodnes zde jednak v průmyslu funguje spousta československých zařízení a jednak u nás tisíce Kubánců studovalo a pracovalo. Výhodou tedy je nejen tento nostalgický vztah k naší zemi u zdejších lidí, ale i fakt, že u nich mají stále dobrý zvuk české značky a najde se zde mnoho lidí, s nimiž se dá dokonce česky dorozumět.
Kubánský trh je velmi široký a v mnoha odvětvích je doslova polem neoraným, což se snaží zdejší vláda dohnat. Samozřejmě zde působí i několik negativních faktorů. Jako po celém světě, i ekonomiku kubánského ostrova poznamenala krize a navíc tři uragány, které se Kubou nedávno prohnaly, po sobě zanechaly výrazné ekonomické škody. Ještě před půlrokem docházelo navíc u mnoha kubánských firem k výraznému zpoždění plateb. Podle posledních informací se však platební morálka kubánců velmi zlepšila. Své o tom ví české firmy, které se zde angažují na poli energetiky a kterým se na Kubě skutečně dobře daří.
Nejnadějnějším odvětvím pro zahraniční investory je na Kubě pochopitelně cestovní ruch. Jde hlavně o výstavbu hotelových kapacit, ale i různých turistických atrakcí a lákadel jako jsou zábavní parky, golfová hřiště, tématické parky a penziony. Kuba má pochopitelně zájem hlavně o větší investice.
Na Kubě je velmi mnoho továren, které následkem krize, uragánů nebo prostě jen špatného řízení stojí nebo zkomírají. Tyto firmy lze za jistých podmínek koupit a rozjet tak třeba společnou výrobu vlastních výrobků v geograficky poměrně lukrativním místě.

Společné firmy

Jedním z problémů, s nimiž musí zahraniční investoři na Kubě počítat, je skutečnost, že zde nelze podnikat bez účasti kubánského partnera. Je třeba proto nejdřív založit společnou firmu s maximálním podílem nekubánsékho partnera 49 procent. Většinou to funguje tak, že kubánská strana do společného podniku vloží pozemky a budovy a zahraniční investor finanční prostředky a know-how.
Na Kubě není možné jednat o obchodě a investicích přímo s firmami, ale tak jako to kdysi fungovalo za socialismu i u nás, s podniky zahraničního obchodu. Nevýhodou tohoto systému je někdy poněkud zdlouhavá byrokracie. Na druhou stranu je podnik zahraničního obchodu, který se většinou soustředí na určitou část průmyslu, garantem toho, že zahraničního investora nikdo nepodvede a navíc může časem zprostředkovat obchody s více firmami, aniž by s nimi už musel investor osobně vyjednávat.
Díky tomu, že všechny firmy jsou státní nebo polostátní je navíc jisté, že kubánská strana zaplatí své závazky.
“Důležité je dostat se na schválený seznam dodavatelů určité firmy nebo firem z určitého oboru. Pak už je jisté, že bude postupně dostávat poptávky podle toho jaké produkty nabízí a jak je kubánská strana potřebuje,” vysvětluje Kráčmarová. Na Kubě totiž není zvykem vyhlašovat výběrová řízení. Firmy v případě potřeby oslovují právě ty společnosti, které jsou na uvedené na seznamu potencionálních dodavatelů.
Přestože je Kuba zemí třetího světa, není zde na rozdíl od většiny srovnatelných států, rozbujelá korupce. Snaha získat nějaké výhody pomocí podplácení úředníků nebo obchodníků z jednotlivých firem může spíš než k úspěchu vést k tomu, že už daná firma na Kubě nikdy nebude mít šanci uspět.
Nejdůležitější při snaze se na Kubě zachytit je podle víceprezidentky Česko-Kubánské obchodní smíšené komory odprostit se od tradičních sterotypních postupů.
“Osobně doporučuji nejdřív se na Kubu vydat na dovolenou. Můžeme podnikateli zprostředkovat setkání s Kubánskou obchodní komorou, jejíž zaměstnanci jsou vůči cizincům velmi vstřícní. Během dovolené se může s nimi setkat, dát si kafe, představit svou firmu a oni mu mohou dohodit další kontakty nebo naopak vysvětlit, že jeho představy neodpovídají kubánské realitě,” říká Kráčmarová.
Při jednání s Kubánci je podle ní důležité vždy jednat přátelsky. “Není možné na někoho tlačit a to ani dokonce v případě, kdy má odběratel několikaměsíční zpoždění s platbou. Kubánci jsou totiž neuvěřitelně hrdí a v okamžiku, kdy s nimi někdo začne jednat svrchu, zavře si k nim navždy dveře.”
Zajímavou příležitostí pro zahraniční investory je Všeobecný havanský veletrh, který se koná od druhého do sedmého listopadu v Havaně a na němž se objevují nejenom kubánské, ale i firmy z celé Karibské oblasti.

Trpělivost

Při přípravě obchodů s kubánskou stranou je důležité počítat s tím, že pokud dojde k obchodu nedostane zahraniční podnikatel okamžitě zaplaceno. Je celkem běžné, že platba přijde buď ve splátkách nebo třeba po třech měsících. Firma, která takové zpoždění ustojí, může na Kubě uspět. V případě karibského ostrova totiž platí, že trpělivost může přinášet růže. 

Text: Leoš Kyša

Žádné komentáře: